Etänäkin läsnä – tuoreen digimarkkinoinnin osaajan harjoittelukokemuksia

Niin se tuli päätökseen, minun lähestulkoon puolen vuoden mittainen harjoittelu. Olen Roosa ja valmistuin juuri liiketoiminnan ammattitutkinnosta, johon kuului isona osana Brawolla suorittamani työharjoittelu. Harjoittelu starttasi marras-joulukuussa muutamalla etäpäivällä ja jatkui vuodenvaihteessa täysinä viikkoina vain muutamia koulupäiviä lukuun ottamatta. 

Työpäivät olivat vaihtelevia ja pääsin tutustumaan eri markkinoinnin työkaluihin. Tutustuin brändi- ja somekäsikirjoihin, joiden pohjalta lähdin kehittämään yrityksen Tiktok-tiliä suunnittelemalla sille ulkoasun ja sisällön. Pääsin myös sukeltamaan somealustojen algoritmeihin ja analytiikkaan. Koulutukseeni kuului yhtenä osana asiakaskokemuksen kehittäminen ja palvelumuotoilu, joita pääsin toteuttamaan verkkokaupan kehittämisen muodossa. Tähän sisältyivät verkkokaupan tarkka läpikäyminen, huomioiden ylös kirjoittaminen sekä ajatusten jakaminen työryhmän kesken. Pääsin ideoimaan ja kehittämään palvelua ja osa ideoistani toteutettiin nopealla aikataululla.  

Harjoittelu vaati itseltäni itseohjautuvuutta sekä halukkuutta ja taitoa selvittää asioita itsenäisesti. Yritysfuusion jälkeinen aika ei ollut se kaikkein ihanteellisin harjoittelijan kannalta, koska kiire ja keskeneräisyys olivat läsnä arjessa. Moni asia haki vielä paikkaansa ja se on täysin ymmärrettävää. Tämä opetti omalta osaltaan minulle itsenäisyyttä ja keskeneräisyyden sietämistä.  

Onnistuin suorittamaan harjoittelun hybridisti tasapainotellen lähi- ja etäpäivien välillä. Hybridityömalli sopi minulle erityisen hyvin, vaikka onhan siinä myös varjopuolensa. Työyhteisöön sulautuminen on huomattavasti vaikeampaa etätyön yleistyttyä. Positiivista on kuitenkin se, että suunnittelutiimi, jossa minäkin työskentelin, pyrkii kokoontumaan toimistolle kerran viikkoon. Sitä kautta ihmisten kasvot tulevat tutuiksi ja saa edes jonkinlaisen kuvan mitä kukin yrityksessä tekee. 

Brawolla vallitsee yhteisöllisyys ja toisista välittäminen. Lämmin ilmapiiri oli havaittavissa myös näin uutena tulijana. Koen, että jokaista työntekijää arvostetaan ja kaikkia kohdellaan tasa-arvoisina ihmisinä. Työyhteisö on rento ja nuorekas, jonka vuoksi siihen on helppo samaistua. Jopa minä ujona ihmisenä uskalsin alkukankeuden jälkeen lähestyä työkavereita. Helpompaa siitä teki se, että kaikilla on vahva halu auttaa. Kun harjoittelijana kerää rohkeuden kysyä, apua saa varmasti. Suoritin harjoittelun aikana yhteensä kolme näyttöä yrityksen työtehtävissä. Olen erittäin kiitollinen Brawolle tästä mahdollisuudesta ja siitä, että minun onnistui suorittaa koko tutkinto heidän palveluksessaan.

Roosa Luhtaniemi