Brawo puki Kulttuuritalo Laikun remonttiasuun

Kulttuuritalo Laikku sijaitsee Tampereen keskustassa aivan Keskustorin kupeessa. Lähes satavuotias entinen pääkirjasto meni julkisivuremonttiin vuoden 2024 alkupuolella. Rakennustelineet oli verhoiltava sitä varten suojakankailla. Julkisivuremonttia toteuttava Remonttitalo Oy tilasi meiltä julkisivupeitteiden tuotannon, joten ryhdyimme toimeen. Pressujen ulkonäön suunnitteli myös remontin toteutuksen suunnitellut Arkkitehdit MY. Nyt rakennusta peittävät pressut, joissa toistuvat Laikun tutun julkisivun arkkitehtipiirustusten lisäksi tamperelaislasten taideteokset.

Rakennustelineitä suojaavat pressut tarjoavat paitsi näkösuojaa, myös luovat siistimmän yleisvaikutelman remonttityömaasta. Suojakankaat muodostavat laajan yhtenäisen pinnan, jonka hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana. Laikun pressuissa on hyödynnetty kahdenlaista lähestymistapaa: suojakankaissa esiintyy remontoitavan kohteen julkisivu, mutta yhdellä kulmalla on annettu taiteelle tilaa.


Kulttuuritalo Laikku

Vuonna 1925 valmistunut Kulttuuritalo Laikku rakennettiin aikanaan Tampereen pääkirjastoksi. Vuodesta 2018 alkaen kulttuuri- ja tapahtumakeskuksena toiminut uusklassinen rakennus oli julkisivuremontin tarpeessa ja rakennustelineet kohosivat sen ympärille helmikuussa. Laikku pysyy rakennustelineiden verhoamana marraskuulle 2024, jolloin remontti valmistuu.

Lasten taide

Laikun seiniä peittävissä pressuissa on nähtävillä tamperelaisten lasten taidetta. Laikussa toimivan Lastenkulttuurikeskus Rullan ja kulttuurikasvatusohjelma taidekaaren toiminassa syntyneet taideteokset ovat näkyvässä roolissa rakennusta verhoavissa pressuissa.

Näyttävät suojapeitteet

Nykyisin julkisivuremontin ei tarvitse tarkoittaa likaisen valkoisiin pressuihin käärittyä möykkyä, vaan suojapeitteet mahdollistavat monenlaisia toteutuksia. Suurkuvatuloste tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia hyödyntää laajoja telinepintoja sekä banderollien kiinnitysalustana että yleisemminkin mainostelineenä.

Viime vuosina suosittuja ovat olleet Kulttuuritalo Laikun kaltaiset toteutukset, joissa kaupunkikuvan yhtenäisyys säilyy rakennuksen näyttäessä pressuihin verhottunakin omana itseltään. Samalla Laikussa toteutuu myös pintojen luova hyödyntäminen paikalliskulttuurin ja taiteen alustana.


Lopputulos